De mond is de toegangspoort van het lichaam. De mond is dan ook niet als los onderdeel van het lichaam te beschouwen. Functioneert de mond niet goed dan krijgt ook het lichaam problemen. Al langer werden maagklachten gerelateerd aan onvoldoende kauwfunctie. Meer en meer ontdekt de wetenschap een toename van systeemziektes door mondziektes zoals suikerziekte ( diabetes), hart- en vaatziektes (endocarditis), vroeg geboortes, hoofdpijnen etc.
Daarnaast heeft een (gezonde) mond een maatschappelijke en relationele functie: Representatie, spraak, smaak, reuk, eigenwaarde.
Wat houdt “Mondzorg”in:
Het herkennen van een “ziekte”in de mondholte wordt genoemd het stellen van de diagnose. Daarnaast wordt ook de geleden schade opgenomen. Indien er schade wordt geconstateerd wordt een plan gemaakt om dit te herstellen. Dit is het “behandelplan” waarbij vanzelfsprekend de wensen van de klant worden meegewogen. Vaak zijn er meerdere behandelmogelijkheden. Gezamenlijk , klant en tandarts, wordt er een keuze gemaakt en een “behandeltraject” afgesproken.
Net als een huisarts heeft een tandarts de helicopterview. Hij/zij moet de brede kennis en kunde hebben om de ziektes te herkennen en een behandeling te indiceren. Om die reden is dit ook een voorbehouden behandeling en kun je dit niet uitbesteden aan specialistisch opgeleide mondzorg-werkers zoals bij voorbeeld een mondhygiënist(e) , tandprothetist of kaakchirurg. Taakdelegatie is dan ook pas mogelijk nadat een diagnose, behandelplan en behandeltraject zijn bepaald. De tandarts houdt de regiefunctie.
De mondholte is een complex systeem van tanden, kiezen, tandvlees, slijmvliezen, tong,wang, lippen, speekselklieren en alles wat onder de slijmvliezen is gelokaliseerd zoals kaakbot, bloedvaten, lymfevaten, klieren en zenuwen. Alle zichtbare onderdelen worden bij een periodiek onderzoek gecontroleerd. Voor zover mogelijk worden ook onzichtbare structuren beoordeeld op en met röntgenfoto’s.
Afwijkingen kunnen voortkomen uit een systemische aandoening of bacterieel van aard zijn. Voor de systemische aandoeningen is specifieke kennis vereist van een specialist zoals een MKA-chirurg of KNO-arts. De tandarts zal bij herkenning van deze aandoeningen doorverwijzen.
Tandartsen behandelen de bacteriële mondafwijkingen. Daarnaast wordt schade hersteld ontstaan door verkeerd gebruik van het gebit.
Aangezien de “mondziektes” merendeels een bacteriële oorzaak hebben bestaat preventie uit het bestrijden van deze bacteriën. Hiervoor kun je het aantal bacteriën reduceren en ze voeding onthouden. Aantallen reduceren betekent dat ze weggepoetst moeten worden. Dit kan met een ( elektrische ) borstel op de vrije vlakken en ragers/tandenstokers en/of floss-draad op de vlakken die tegen elkaar aan staan. De bacteriën voeden zich met zoetstoffen. Een zoetarm dieet is daarom gunstig voor gebitsgezondheid.
Professionele reiniging en hygiëne-instructies worden gegeven door:
Daarnaast voeren beide disciplines de volgende preventieve behandelingen uit